Kimærer

Her kan du læse om, hvad kimærer er for noget, og hvordan det giver mulighed for at blande celler og organer fra dyr og mennesker. Spørgsmålet er jo, om man på den måde kan komme til at fremstille individer, som går på tværs af dyr og mennesker.

Introduktion til kimærer

Kimærer er blandingsvæsener, der indeholder celler fra flere organismer. Det kan for eksempel være dyr, som har fået tilført celler fra et menneske eller mennesker, som har fået dyreceller. Det kan også være mellem mennesker – for eksempel kan man sætte nogle få fremmede celler ind i en voksen organisme (for eksempel blodceller ved en blodtransfusion).

Kimærer og sygdomsforskning

Kimæreforskning er et nyt område, som er opstået efter opdagelsen af, at den biologiske opbygning af biologiske organismer har store fællestræk. I de sidste årtier er forskerne begyndt at skabe kimærer ved at overføre celler - og hele organer - fra et individ til et andet, for eksempel fra dyr til mennesker eller omvendt.

Gå til undervisningsmaterialet

Interview med kimæreforsker Jens Zimmer Rasmussen

Jens Zimmer Rasmussen arbejder på Syddansk Universitet i Odense. Han har blandt andet forsket i, hvordan menneskelige hjerneceller udvikler sig, når de bliver overført til rotter.

Gå til undervisningsmaterialet

Etikinterview om menneske-dyre kimærer

Jens Zimmer Rasmussens kimæreforskning går ud på at flytte nogle enkelte menneskelige celler til hjernen på en rotte for at se, hvordan de fungerer dér. Men man arbejder på at flytte endnu flere celler eller hele organer mellem mennesker og dyr. I fremtiden kan man måske forestille sig, at det bliver muligt at lave helt nye arter, som er blandinger af mennesker og dyr. 

Gå til undervisningsmaterialet

Opgaver

Opgaver til temaet om kimærer.

Gå til undervisningsmaterialet