Sundhedswearables og big data

Undervisningsmateriale til gymnasiet om forskningen i sundhedswearables og de etiske dilemmaer, som følger af indsamlingen af personlige data. Undervisningsmaterialet er målrettet gymnasieskolen og særligt fagene samfundsfag, biologi, idræt, filosofi, dansk og engelsk.

Fra sundhedsdata til big data

Mulighederne for at indsamle, opbevare og bearbejde data eksploderer i disse år, for eksempel på sundhedsområdet. Du har sikkert apps på din telefon, som hjælper dig med at registrere din motion eller dine spisevaner. Måske holder du også øje med din søvn.

Gå til undervisningsmaterialet

Kan din mobil gøre dig sundere?

Hvad er det egentlig du gør, når du bruger din mobil til at blive klogere på din egen sundhed eller træning? I det følgende skal vi se nærmere på både de sundhedsmæssige fordele og nogle ulemper eller faldgruber, du måske ikke har tænkt over.

Gå til undervisningsmaterialet

Forskerinterview

Her kan du møde tre forskere, der arbejder med sundhedswearables. Og du kan møde Benjamin, som har været med i et forsøg, hvor han skulle bruge mobilen til at måle og opsamle data om sin daglige aktivitet.

Gå til undervisningsmaterialet

Etikinterview

Læs et interview med to etikere, som har forskellige syn på brugen af sundhedswearables. De diskuterer blandt andet begreber som 'frihed' og 'fællesskab'. Kan du gennemskue deres ideologiske standpunkter?

Gå til undervisningsmaterialet

Beskyttelse af privatlivet – etiske aspekter

Her kan du læse om nogle af de temaer, der er på spil, når man fx bruger sundhedswearables og apps på mobilen til at måle og opsamle data om sin sundhed. Hvordan er det nu med beskyttelsen af dit privatliv? Hvad betyder 'retten til privatliv' egentlig?

Gå til undervisningsmaterialet

Livestream fra debatarrangement

I samarbejde med Forskningens Døgn afholder vi et debatarrangement om sundhedswearables & big data d. 26. april 2018 på Greve Gymnasium. Gymnasieklasser i hele landet invitereres til at se med via livestream.

Gå til undervisningsmaterialet

Hent undervisningshæfte

Her kan du hente alle teksterne samlet i et undervisningshæfte. Hæftet er også velegnet til brug på tablets og til udskrivning.

Hent undervisningshæfte

Lærervejledning

Vejledningen er udarbejdet af lærere i relevante fag til brug af temaet om sundhedswearables og big data.