Genteknologi

– sygdomsbehandling og designerbørn. Her kan du læse om, hvorfor forskere i disse år forudser, at vi snart vil kunne genmodificere mennesker. Du får indblik i, hvad det er for en teknik, der nu er udviklet, og hvad den kan bruges til. Du kan også læse om de etiske dilemmaer, brugen af genmodifikation rejser, hvis man bruger den på det befrugtede æg til sygdomsbehandling eller til at designe børn.

Sygdomsbehandling og designerbørn ved hjælp af genteknologi

Generne er biologiske koder, som har stor betydning for hvordan din krop ser ud og fungerer. Forskerne har fundet på en ny genteknologi, der måske inden for få år gør det muligt at ”designe” børn: At reparere defekte gener hos mennesker med arvelige sygdomme - og måske også lave forbedringer af raske mennesker. Men bør vi?

Gå til undervisningsmaterialet

Forskerinterview: Geneditering med CRISPR

På Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet har forskerne i mange år arbejdet med genetisk modifikation for at udvikle genterapi. Laura Ryø er en af de forskere, som genmodificerer hudceller fra nogle patienter for at finde ud af, hvad det er, der gør, at patienterne lider af den alvorlige arvelige sygdom angioødem.

Gå til undervisningsmaterialet

Etikinterview om genterapi og forbedringer

Måske bliver det muligt at kurere mange alvorlige sygdomme bare ved at skifte de syge gener ud med raske. Men det kan også være, at den nye viden ligefrem vil gøre det muligt at forbedre menneskers egenskaber, så vi for eksempel bliver bedre til at koncentrere os eller bliver smukkere eller klogere. Vi har spurgt etikerne Peter Øhrstrøm og Klemens Kappel, om det er acceptabelt at anvende teknikkerne.

Gå til undervisningsmaterialet

Forbedring af mennesker

Umiddelbart lyder det som en god idé at forbedre mennesket – for eksempel ved at give os en bedre hukommelse eller en større koncentrationsevne. Men der er mange ting at tage med i overvejelserne.

Gå til undervisningsmaterialet

Opgaver

Læs teksterne om Genteknologi og prøv, om du kan besvare opgaverne herunder.

Gå til undervisningsmaterialet

Hent undervisningshæfte

Her kan du hente alle teksterne samlet i et undervisningshæfte. Hæftet er også velegnet til brug på tablets og til udskrivning.

Hent undervisningshæfte