Undervisningsforløb om nye fødevareteknologier til faget Teknologi B i gymnasiet

Det Etiske Råd har i samarbejde med forlaget Praxis udarbejdet et undervisningsforløb til teknologifaget i gymnasiet. Undervisningsforløbet er bygget op i træningsmoduler, der bygger bro mellem teori og den praktiske verden.

Undervisningsforløbet tager udgangspunkt i Det Etiske Råds redegørelse Teknologier til fremstilling af nye alternativer til traditionelle animalske fødevarer og giver eleverne perspektiver på fremtidens fødevareproduktion igennem emner som klima, sundhed, biodiversitet, madkultur, ændring af kostvaner, etiske hensyn og fire eksempler på nye fødevareteknologier til fremstilling af alternativer til traditionelle animalske fødevarer.

Arbejdsområde

Eleverne skal arbejde med konkrete bud på fremtidens fødevarer og de teknologier, der knytter sig til dem. Herunder skal eleverne dykke ned i, hvorfor vi overhovedet har brug for nye fødevareteknologier, hvilke etiske overvejelser vi bør gøre os i forbindelse med brugen af teknologierne, og hvilke barrierer der kan være for, at vi som forbrugere tager dem til os.

Via video og illustrativ grafik præsenteres eleverne for fire bud på nye fødevareteknologier, der har potentiale til at blive en del af vores nye hverdagsmad:

  • Kultiveret kød
  • Plantefars
  • Kultiveret mælk
  • Alternativ til mælk uden brug af dyr

Forløbets opbygning

I arbejdet med at finde en løsning på forløbets problemstillinger, gennemgår eleverne de tre første faser af den systematiske produktudviklingsmodel, der knytter sig til teknologifaget:

  • Problemidentifikation
  • Problemanalyse
  • Løsning
  • Videre forløb

Log ind på "Praxis"

Det er helt gratis at tilgå undervisningsmaterialet. 

  • Er du elev eller lærer?
    Brug dit unilogin for at tilgå materialet

  • Hvis du hverken er lærer eller elev, skal du oprette dig på praxis hjemmeside for at tilgå materialet.
    Det kan du gøre her

Kultiveret kød

Rådsmedlem, Jacob Giehm Mikkelsen, fortæller om de teknologier som muliggør produktion af dyrekød helt uden brug af dyr. 

Alternativer til mælk

Mejeriprodukter spiller en central rolle i vores spisevaner. Hør rådsmedlem, Jacob Giehm Mikkelsen, fortælle om produktion af alternativer til mælk. 

Biodiversitet

Biodiversitet betyder mangfoldighed af levende organismer. Lige nu ser vi ind i en biodiversitetskrise.  Hør rådsmedlem Christine Nellemann fortælle om biodiversitet.

Klima

Når vi kigger på de menneskeskabte gasudledninger, så er det fødevareproduktionen, der står for næsten en tredjedel. Hør rådsmedlem Christine Nellemann fortælle om Klima.

Sundhed

På globalt plan er ca. 800 millioner mennesker underernærede eller sulter. Hør rådsmedlem Christine Nellemann fortælle om Sundhed.

Samfundsmæssige og personnære hensyn

Hvordan vægter vi forskellige hensyn? Hør rådsmedlem Christian Gamborg fortælle om samfundsmæssige og personnære hensyn.

Ændring af kostvaner

Argumenter for og imod nye fødevareteknologier er i høj grad knyttet til den madkultur, som vi har. Hør rådsmedlem Christian Gamborg fortælle om ændring af kostvaner.

Madkultur

Madkultur er noget der vedrør os alle, og som handler om de værdier og normer, der ligger til grund for, hvad vi spiser og drikker. Hør rådsmedlem Christian Gamborg fortælle om madkultur.