Nogle gener er dominante

Publiceret 19-04-2016
Undervisning

Nogle egenskaber kan holdes skjult i generationer. Men hvordan kan det lade sig gøre?

Mendel mente, at gener opfører sig som atomer i et rent stof. Gener kan kombineres på forskellige måder, men de ændrer ikke karakter. Når man for eksempel krydser to rene ærteplanter med forskellige træk som gule og grønne ærter, så vil det nye hybride afkom have begge gener - både dem for gule og grønne ærter.

Men hvorfor har afkommet fra den slags krydsninger kun gule ærter? Mendel foreslog følgende: Selvom begge gener er til stede, så blandes farverne ikke. Og det er fordi, genet for gule ærter dominerer over genet for grønne. Hver gang et dominant gen nedarves - så kommer den dominante egenskab også til udtryk. Når han krydsede planter fra afkommet med hinanden, kom de grønne ærter frem igen i den nye generation. Mendel forklarede det med, at den recessive (vigende) egenskab kun kommer til udtryk, når afkommet arver det recessive gen fra begge forældre.

Animation

Følg de forsøg, der ledte Mendel frem til at forstå, at træk kan “forsvinde” og dukke op igen. Mendel konkluderede, at ærtefarven bestemmes af ét gen, som har en allel for både den grønne og gule farve. Ærterne er gule, når de har enten to gule alleller eller en gul og en grøn allel. Og grønne ærter har to kopier af den recessive grønne allel.

Quiz

Udfør et krydsningsforsøg med to renliniede planter. Den ene har hvide blomster, og den anden har kulørte. Hvordan vil du finde ud af, hvilket træk der er dominant?

Indhold på siden