Etisk tema

Surrogatmoderskab

Publikationer

2023

Det Etiske Råds udtalelse om surrogatmoderskab

I en ny udtalelse om surrogatmoderskab i Danmark anbefaler et stort flertal af medlemmerne i Det Etiske Råd, at sundhedspersonale bør kunne medvirke ved såkaldt altruistisk surrogatmoderskab. Samtidig anbefaler et samlet Etisk Råd, at det ikke bør gøres lettere at praktisere kommercielt surrogatmoderskab - hverken i eller udenfor Danmark

Læs mere og hent udtalelsen

2013

International handel med menneskelige æg, rugemoderskab og organer

Udbuddet af sundhedsydelser globaliseres og vi har endnu kun set starten af udviklingen. Den betyder blandt andet, at barnløse og mennesker med nyresvigt kan rejse til andre lande og købe sig til menneskelige æg, rugemoderskab og nyreoperationer.

Læs mere og hent redegørelsen

2013

Stillingtagen til international handel med menneskelige æg, rugemoderskab og organer

Udbuddet af sundhedsydelser globaliseres og vi har kun set starten af udviklingen i dag. Den betyder blandt andet, at barnløse og mennesker med nyresvigt kan rejse til andre lande og købe sig til menneskelige æg, surrogatmoderskab og nyreoperationer. Læs i denne folder om vores stillingtagen til international handel med menneskelige æg, rugemoderskab og organer.

Læs mere og hent udtalelsen

2008

Det Etiske Råds udtalelse om rugemødre

I denne udtalelse vurderer Det Etiske Råds medlemmer, om anvendelsen af rugemødre kan anses for etisk acceptabel, og om den danske lovgivning på området bør bevares eller ændres. Den eksisterende lovgivning forbyder kommercielle rugemoderskabsaftaler, men den forhindrer ikke indgåelse og gennemførelse af altruistiske aftaler, hvis befrugtningen ikke udføres i lægeligt regi.

Læs mere og hent udtalelsen