Udvikling sikrer balancen mellem cellevækst og død

Publiceret 19-04-2016
Undervisning

En normal udvikling kræver interessant nok, at nogle af de sunde celler bliver slået ihjel via en proces, der kaldes "apoptose" (programmeret celledød).

Det var studier af rundormen Caenorhabditis elegans, der førte til de første forestillinger om eksistensen af apoptose. I rundormen kan man spore udviklingen af hver af de 959 celler tilbage til det befrugtede æg. Analysen af ormen viste, at særlige celler er programmeret til at dø på bestemte tidspunkter under fosterudviklingen. Hvis denne proces forstyrres, dannes der en overflod af celler - altså kendetegnet på kræft.

Rent biologisk opstår vækst ved celledeling - mitose. Lige så snart noget væv eller et organ har nået den rette størrelse, nedsættes mitoseaktiviteten og cellerne går ind i en form for hvilefase. Denne celle-cyklus med vækst og hvile bliver kontrolleret af nogle "checkpoint"-molekyler, som først blev beskrevet i gær i 1980'erne og 1990'erne og senere i andre eukaryoter.

Animation

Følg forskeren Leland Hartwell, som brugte gærceller til at undersøge kontrol-mekanismer for cellevækst og celledeling. Du møder også forskerne Bob Horwitz og Mike Hengartner, som arbejdede med kontrolmekanismer for celle-død. Og endelig hører du om forskeren Scott Lowe, som brugte mus til at undersøge, hvordan kræftceller regulerer celledød.

Quiz

Vær bl.a. med til at afgøre, hvad der sker i mutanter af rundormen C. elegans, hvor der hverken bliver produceret CED-3-protein eller CED-9-protein, som normalt er med til at regulere programmeret celledød. Du skal også afgøre, hvornår der kan udvikles kræft hos mennesker, hvis processen med celledød stoppes.