Forskellige gener er aktive i forskellige celler

Publiceret 19-04-2016
Undervisning

En levercelle har ikke de samme biokemiske opgaver som en nervecelle. Men hvordan finder den ud af, hvad den skal lave?

De fleste levende væsner er opbygget af forskellige celler, som er specialiseret til at udføre forskellige funktioner. Alligevel har alle celler i en organisme det samme sæt af genetiske instruktioner. Men hvordan kan det lade sig gøre, at forskellige celler har så forskellige strukturer og funktioner? Biokemiske processer er især bestemt af specifikke enzymer (proteiner). Derfor må forskellige sæt af gener kunne slås til og fra i de forskellige celletyper. På den måde kommer cellerne til at adskille sig fra hinanden.

Ideen om, at celler kan udtrykke forskellige gener, bliver understøttet af eksperimenter, hvor man identificerer den særlige mRNA i en bestemt celletype. For nylig har dna-microarray og genchips åbnet mulighed for hurtigt at screene alle genaktiviteterne i en organisme. Når man udsætter cellerne for bestemte ydre påvirkninger, kan man undersøge, hvilke gener der slås til.

Animation

Følg forskerne Igor Dawid og Thomas Sargent, som viste, hvordan forskellige gener slås til og fra i frøens tidlige udvikling. Du møder også forskeren Pat Brown, som undersøgte, hvordan gener udtrykkes i kræftceller og forskeren Stephen Fodor, som udviklede teknikken gen-chip-probe-analyser, hvor man kan opbygge en bestemt sekvens, som man ønsker at undersøge.

Quiz

Forestil dig, at du udfører et forsøg for at finde en effektiv behandling mod brystkræft. Du arbejder med to typer medicin, og du skal nu finde ud af, hvorfor den ene type medicin passer bedre til nogle kvinder end den anden.

Indhold på siden