Vi spørger Niels Ulrik, hvad han i sin forskning ser som kropsidealer for unge i 2017?
Niels Ulrik mener, at det er et kropsideal, som vi alle – ikke kun unge – er underlagt: ”Det er i vid udstrækning de samme kropsidealer, der gælder for os alle sammen, uanset alder. Men vi forholder os nok lidt forskelligt til dem – og der er også en smule forskel på idealet for mænd og kvinder. Men det er grundlæggende det samme – det der med, at man skal holde sig slank, og man skal også helst have en vis muskelvolumen og fasthed, der så varierer lidt mellem kønnene.”
Han siger videre: ”Når man kigger i træningscenteret, så står pigerne også og ”pumper jern” sammen med drengene, og jo mere vi dyrker kroppen på samme måde, jo mere kommer en pigekrop til at ligne en drengekrop og omvendt. Men samtidig er der stadig idealer for, at piger skal se ud på en bestemt måde, og drenge skal se ud på lidt andre måder. Og det er måske der, at plastikkirurgien kommer ind i billedet, for så kan pigerne – selvom de træner meget og er tynde og hårde – få lavet de bryster, som de også gerne vil have.”
Så det er den unge faste krop, der er kropsidealet i dag?
”Inden for ungdomsforskningen plejer vi at sige, at ungdommen starter tidligere og tidligere og slutter senere og senere. Så ungdomstiden går fra tidligere at være en overgangsfase til nu at være en længere livsfase. Den spreder sig simpelthen ud over langt flere aldersgrupper, end den gjorde tidligere. Det spejler sig også i de idealer, der er for kroppen. Kroppen er noget, man hele tiden skal forholde sig til, man må ikke lade stå til, og man skal sørge for, at kroppen ikke udvikler sig et forkert sted hen. Så et kropsideal for alle aldersgrupper er en krop, der ser ungdommelig ud.”
Men hvad tænker unge selv om kropsidealer?
Liva mener, at man kan have forskellige opfattelser af, hvad man synes er pænt. ”Jeg tror, det kommer meget an på, hvem man er. Men den ideelle krop, som jeg oplever det, er nok at være slank - men alligevel tonet.”
Liva mener også, at der er forskel på drenge og piger på den måde, at der er mere pres på pigerne for at se godt ud – og hun mener også, at piger gør mere ud af sig selv end drenge: ”Jeg tror, det kommer mest af en forestilling om, at det er sådan, piger er – at piger har pænt tøj på og lægger makeup hver dag, og drenge kan være lidt mere afslappede…det er nok noget, der skabes, når man bliver ældre”, siger Liva.
Niels Ulrik mener også, at der er mere pres på pigerne i forhold til kropsidealer, men samtidig mener han, at man kan se en tendens til, at også drengekroppen bliver mere og mere æstetiseret, og at drenge er opmærksomme på deres krop og arbejder med at få den til at se godt ud: ”Både piger og drenge lever jo i en kultur, hvor blikket er utrolig vigtigt – man poster mange billeder, og man kigger meget på hinanden”, siger Niels Ulrik. Han mener også, at det handler om, at flere og flere mennesker bor i byer, hvor man omgives af anonyme mennesker, man ikke kender. ”Når man er anonym, så er det første, man har adgang til, jo hvordan man ser ud. Det bliver derfor vigtigere at kommunikere via kropsoverfladen, og kroppen er også noget, man kan sende signaler med. Og det er jo en præmis, som både drenge og piger er underlagt”, forklarer Niels Ulrik.