Introduktion

Publiceret 28-04-2017
Undervisning

Kroppen hænger uløseligt sammen med vores liv. Kroppen er en forudsætning for, at vi lever, og er som sådan en betydningsfuld organisme, som kræver at få næring og at blive passet på. Den er vores egen, men indgår samtidig i vores relationer til andre, da den også er vores synlige udtryk udadtil.

Den viser, hvor i verden vi bor, og om vi er rig eller fattig, og vi bruger også kroppen til at fortælle andre, hvem vi er – eller hvem vi gerne vil være. Kroppen er altså både et hylster og samtidig en del af vores identitet. Vi både har og er en krop.

Etik og krop handler om, hvordan vi ser på både os selv og på andre. Når vi diskuterer kroppens etik med andre, bliver det muligt at få øje på, hvor meget det betyder, at vi behandler hinanden på en ordentlig måde. Og at vi, når vi accepterer andre, også får nemmere ved at acceptere os selv.

Du kan her på siden læse om kroppen og kroppens mange betydninger. Du kan også møde Liva og Niels Ulrik og læse deres snak om kropsidealer.

Liva og Niels Ulrik: En snak om kropsidealer

Vi har taget en snak med Liva og Niels Ulrik om unge og kropsidealer. Liva går i 9. klasse på Højdevangens Skole. Liva er glad for at gå i skole. Hun synes også, det sociale liv med veninderne er vigtig for hende, og hun bruger desuden en stor del af sin fritid på at spille volleyball. Niels Ulrik arbejder som lektor og souschef på Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, Campus København, hvor han blandt andet forsker i unge, krop og livsstil.

Du kan herunder læse, hvad Liva og Niels Ulrik har snakket om. Det skal for en god ordens skyld nævnes, at de tanker og holdninger, som Niels Ulrik udtrykker, ikke er udtryk for konkrete resultater, han er kommet frem til gennem forskning. Du skal læse det som et input til dine egne refleksioner over de temaer, som han og Liva har taget op. Det er med andre ord ikke faktuelle forhold, du herunder kan læse, men Livas og Niels Ulriks oplæg til videre refleksion og diskussion.

Hent materialet

I Kropumulig! kan du læse om, hvordan det samfund, som du fødes ind i, har stor betydning for dit syn på kroppen. Du kan læse om kropsidealer på godt og ondt, og du kan få indsigt i, at det for nogle kan blive en udfordring at forlige sig med sin egen krop.

Du møder i hæftet Lasse under træning i fitnesscenteret og tager med plastikkirurgen Faye Sarmady på job i skønhedsklinikken. Du møder også Helle, hvis datter er ramt af meget svær spiseforstyrrelse, samt Zephyr, der blev tilskrevet kønnet pige ved fødslen, men som i dag ønsker at møde andre som transmaskulin.

Læs kropumulig!

Indhold på siden