Giv mig dit hjerte

Publiceret 12-11-1998

En essay-samling om organdonationens etiske dilemma.

Siden Det Etiske Råd første gang beskæftigede sig med organtransplantation og hjernedød i 1989 har emnet på ingen måde mistet sin relevans. Selvom det i år 2000 er 10 år siden, Folketinget indførte hjernedødskriteriet i Danmark, var antallet af organdonationer i 1997 på det laveste antal siden transplantationerne startede. Debatten om organdonation ser altså ikke ud til at være færdig – tværtimod kan den synes mere aktuel end nogensinde.

I bogen giver 12 forfattere og en digter deres bidrag til diskussionen for og imod organdonation og om de dilemmaer, dette giver anledning til.

Et gennemgående tema i bogen er, hvorvidt vi alle har en moralsk forpligtelse overfor fællesskabet til at donere organer – især hvis vi gerne vil modtage dem selv?

Det har vi, mener flere af forfatterne, bl.a. biskop Jan Lindhardt, som er bekymret fordi "tidligere og nuværende (?) medlemmer af det Etiske Råd mener i fuldt alvor, at man ikke behøver at tænke på dem, der skal tage imod organerne, når man overvejer, om man selv vil være donor". - "Det bliver et ubehageligt ego-samfund, hvis dette er visionen for fremtiden."

Nej, det har vi ikke, mener andre bidragydere, bl.a. medlem af Etisk Råd Lars-Henrik Schmidt. For organtransplantation støder mod vores grundlæggende kulturelle tabuer – det nærmer sig kannibalisme at ofre hinanden for at overleve.

1998 | 128 sider