Lenes historie

Publiceret 11-10-2016

Lene fortæller om sin oplevelse med tarmkræftscreening. Der blev fundet blod i afføringen og polypper

I december 2015, 14 dage før jeg fyldte 75 år, fik jeg tilsendt tilbud om tarmkræftscreening.

Det havde jeg ikke ventet, men jeg sendte min prøve ind den 7. december og fik svar den 10. december: Der var fundet blod i afføringen, og jeg blev tilbudt kikkertundersøgelse af tarmen den 28. december. Jeg blev bange – meget bange – og den efterfølgende fødselsdag og jul var ikke så rare.

Undersøgelsen lykkedes ikke, men jeg fik ny tid dagen efter til CT-scanning og var stadig bange. Fire uger efter første henvendelse vidste jeg ikke noget, og jeg frygtede — selvfølgelig — alt det værste. Jeg ringede og talte med en meget, meget sød sygeplejerske, der lovede mig, at jeg ville få besked meget hurtigt, og at overlægen, som hun lige havde talt med, havde sagt, at jeg ikke skulle være bange.

To dage efter fik jeg et brev. Der var fundet to små polypper, som de ville fjerne. Den 12. februar blev polypperne fjernet. Tusind tak! Mikroskopiundersøgelsen viste, at alt var i orden. Endnu en gang tak.

Lenes rigtige navn er Det Etiske Råd bekendt.

Flere personlige historier

Vi har i foråret 2016 indsamlet personlige fortællinger om, hvordan myndighederne påvirker raske danskeres sundhedsadfærd i deres bestræbelser på at fremme sundere og dermed bedre liv. Du kan også læse:

Nudging eye

BAGGRUND

Læs mere om Det Etiske Råds arbejde med myndighedernes påvirkning af borgere.

LÆS MERE