Annas historie

Publiceret 11-10-2016

Anna fortæller om sin oplevelse med tyktarmskræft

Jeg havde endnu ikke fået brev om tarmkræftscreening, men kunne se, hvornår jeg skulle indkaldes. Inden da bliver jeg dog akut indlagt på grund af dårlige blodprøveværdier. Det viste sig, at jeg havde tyktarmskræft.

Jeg har nu frameldt mig fremtidig tarmkræftscreening, da jeg bliver fulgt af Viborg Sygehus fremover gennem CT-scanninger, ultralyd og koloskopi. Jeg har i mange år også fulgt forløb for både screening for livmoderhalskræft og mammografi.

Jeg har været meget glad for alle tilbud, og jeg synes, at det er vigtigt, at man kan få de tilbud. Kræft er stadig en svær nød at knække, selv om der er sket meget. Men jeg synes stadig, at det er godt at modtage tilbud, så der er en chance for at opdage eventuel kræft i tide.

Da jeg har mange konkurrerende lidelser, kunne jeg godt have tænkt mig, at der var et tilbud om genetisk kortlægning.

Jeg har fået fjernet skjoldbruskkirtel og biskjoldbruskkirtler på grund af kræft, jeg har Diabetes Type 2 på grund af overvægt, og jeg har svære forkalkninger i kranspulsårerne. Jeg er desuden 65 år, adoptivbarn og kender ikke min biologiske historie. Havde jeg kendt min genetiske profil, havde tingene måske set lidt anderledes ud i dag.

Jeg synes, at mange af behandlingerne foregår på hver deres felt og ikke på tværs af læger og faggrupper.

Annas rigtige navn er Det Etiske Råd bekendt.

Flere personlige historier

Vi har i foråret 2016 indsamlet personlige fortællinger om, hvordan myndighederne påvirker raske danskeres sundhedsadfærd i deres bestræbelser på at fremme sundere og dermed bedre liv. Du kan også læse:

Nudging eye

BAGGRUND

Læs mere om Det Etiske Råds arbejde med myndighedernes påvirkning af borgere.

LÆS MERE